Acupunctuur - Zentrum Beauty & Acupunctuur

Ga naar de inhoud
Acupunctuur

Bij Zentrum kunt u ook terecht voor TCM, klassieke acupunctuur, electro-acupunctuur, pijnbestrijding (dr. Tan methode), kind acupunctuur en shonisin.

Dit gericht op het in balans krijgen en houden van lichaam en geest.
Welkom op acupunctuur pagina van Zentrum Beauty  & Acupunctuur

Hier vindt U informatie over mijn praktijk voor Acupunctuur- en Shiatsu massage behandeling. Sinds eind jaren tachtig houd ik [Nian van Berkel] me bezig met de uiterlijke verzorging van de mens. Zodoende heb ik ook een mooie praktijk opgebouwd en was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Als geen ander weet ik dat schoonheid van binnen uit komt, dus ik werd steeds meer getriggerd om  de binnen kant van de mens te onderzoeken. Ik vond samen met een goede collega in mijn vak als schoonheidsspecialiste een passende opleiding aan de Chinese Academie Qing-Bai, om daar de Traditionele Chinese geneeskunde te gaan bestuderen. Sinds 2011 ben ik tevens praktiserend in het beroep als Acupuncturist.

Deze combinatie van zowel de binnen-als buitenkant van de mens is voor mij een perfecte combinatie en tevens een goede afwisseling, die zorgt dat ook ik in balans blijf.

Alles heeft dan ook met het YIN en Yang te maken. De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt gebruik van eigen, aparte terminologie, zoals Yin en Yang die niet makkelijk te vertalen zijn in Westerse geneeskunde Ik ben ervan overtuigd dat mensen die naar hun innerlijke stem luisteren, het vaak beter gaat omdat ze bewust of onbewust de kosmische wetten volgen, zichzelf aanvoelen en hun weg weten te vinden. In de Chinese geneeskunde staat de mens in nauw verband met de kosmische principes en wetmatigheden van de aarde.

Opleidingen
Ik heb mijn opleiding Oosterse geneeskunde gevolgd bij de Academie voor Chinese geneeswijzen: Qing-Bai te Malden. De westerse medische basiskennis op HBO niveau heb ik gevolgd bij de energie School in 's-Hertogenbosch. Tevens volg ik op het gebied van westerse geneeskunde na- en bijscholing. De beroepsvereniging controleert alle zorgverleners op hun kennis van Westerse medische geneeskunde.

Verdere bijscholingen zijn:
 • Shiatsu massage bij Zonnevlecht.
 • Ooracupunctuur : Dianne Sommers , in Amsterdam
 • Acupunctuur bij kinderen, bij Qing-Bai
 • Effectief pijn behandelen volgens de methode van Tan: Kris Oosting
 • Electro-Acupunctuur bij ICZO
 • Shonisin, Japanse Kind Acupunctuur bij ICZO Antwerpen


Klassieke Acupunctuur

Acupunctuur maakt al eeuwenlang deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel TCG . Het is een holistische benadering van de mens. Wat betekent dat verschillende delen van het lichaam met elkaar in verbinding staan. De mens wordt gezien als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving. Het lichaam en de geest vormen een geheel, waardoor het van belang is om bijvoorbeeld de relatie tussen lichamelijke- en geestelijke klachten te erkennen . Het is daarom van belang om lichamelijke en geestelijke klachten in relatie tot elkaar te zien, wanneer je daar vanuit de bron wat aan wil doen. Een ziekte wordt niet gezien als een op zich zelf staande ontwikkeling, de oorzaak wordt gezocht in de basis van het gehele welzijn. De TCG ziet een aandoening als een verstoring van onze energie balans. Op het moment dat je lichamelijk in balans bent kun je rekenen op een maximaal zelf herstellend vermogen bij eventuele klachten. TCG kan je helpende energie balans te herstellen.

De TCG ziet een aandoening als een verstoring van onze energie balans. De behandeling is een middel om de toestand te normaliseren. Door alles terug in evenwicht te brengen. Vertrouwen in deze geneeswijze en onze aanpak is belangrijk maar niet echt nodig, geloof en vertrouwen hebben wel een positieve invloed op de geneeswijze.

Acupunctuur herstelt de energie balans in ons lichaam
Klassieke Acupunctuur helpt de energie van het lichaam in juiste banen te leiden. Een acupuncturist kan eventuele blokkades van deze energie signaleren en behandelen. Acupunctuur zet lichaam en geest aan om zichzelf te herstellen. Op deze wijze behandelt acupunctuur bijvoorbeeld pijnklachten als hoofdpijn of pijn in de rug, maar acupunctuur kan ook een hulp zijn bij het stoppen met roken of impulsen geven tot het verminderen of verwerken van stress. Ook kan acupunctuur worden gebruikt voor behandelen tegen een slaapstoornis. Het doel van acupunctuur is lichaam en geest in een betere balans te brengen. Acupunctuur kan heel ontspannend, maar daarbij ook zeer heilzaam zijn.

We hebben minimaal 722 acupunctuurpunten op onze huid. Die punten staan in directe verbinding met de energie banen van ons lichaam. Doordat de energie weer onbelemmerd kan stromen, gaat het zelf genezend systeem van ons lichaam zijn werk weer doen. Zo kunnen vele ziekten en klachten sterk verbeteren of zelfs genezen.

Wetenschap
Er is tegenwoordig veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over het effect van acupunctuur en over hoe het werkt. Uit deze moderne studies blijkt onder meer dat acupunctuur een stimulerend effect heeft op de aanmaak van lichaamseigen stoffen in onze hersenen en overige zenuwstelsel. Deze lichaamseigen stoffen werken pijnstillend, ontsteking remmend en stemming verbeterend.

De WHO (World Health Organisation - United Nations) analyseerde de vele moderne studies naar acupunctuur. Acupunctuur blijkt effectief bij meer dan honderd pijn-, chronische, ontstekings-, huid-, psychische- en vruchtbaarheidsklachten. Op basis hiervan publiceerde de WHO een lijst met meer dan honderd aandoeningen waarvoor zij acupunctuur aanbeveelt.

Minder bekend is misschien dat acupunctuur ook kan worden gebruikt als ontspannende schoonheidsbehandeling, bijvoorbeeld een gedeeltelijke of gehele gelaatsbehandeling. Bij Zentrum kan dit ook in combinatie met een “gewone” schoonheidsbehandeling of shiatsu massage.

Overzicht klachtenbehandeling met klassieke acupunctuur
Algemeen
Slaapproblemen, vermoeidheid, energiegebrek, (sport)blessures, onduidelijke klachten, afvallen, stoppen met roken, verminderde weerstand.

Gewrichten, Spieren, Pezen
Artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, stijfheid, RSI, spierkramp, nek-, rug-, schouderklachten, fibromyalgie, whiplash, ischias.

Gynaecologie
Menstruatie-, en overgangsklachten, onvruchtbaarheid, IVF-traject, PMS, endometriose, verklevingen, witte vloed (leukorrhea).

Huid
Eczeem, jeuk, allergieën, droge huid, gordelroos, psoriasis, transpireren, acné, cosmetische acupunctuur.

Interne klachten
Spanning op de borst, hartkloppingen, angina pectoris, bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk.

Keel, Luchtwegen, Slijmvliezen
Heesheid, keelklachten, astma, bronchitis, kortademigheid, (chronische) verkoudheid, hoest, hooikoorts, allergieën, holte ontstekingen.

Ledematen
Slijmbeursontstekingen, tennisarm, koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping, kramp, spierpijn.

Maag/ Darm
Misselijkheid, maagklachten, oprispingen, slechte eetlust, buikpijn/kramp, diarree, constipatie, colitus ulcerosa, crohn, prikkelbare darm (PDS).

Mentaal
Depressiviteit, angst, fobie, stress, onrust, lusteloosheid, burn-out, verdriet, opviegendheid, emotionele klachten, trauma.

Urinewegen
Blaasontsteking, urineweginfectie, incontinentie, prostaatklachten, impotentie, onvruchtbaarheid bij mannen.

Zwangerschap
Misselijkheid, maagzuur, rugklachten, stuitligging, bespoedigen bevalling, pijn of vermoeidheid na de bevalling.


Contra indicaties

Eigenlijk bestaat er slechts één contra-indicatie voor acupunctuur namelijk zwangerschap; het gebruik van een aantal punten is streng verboden tijdens deze periode, aangezien dit abortus te weeg kan brengen. Verder zijn er relatieve contra-indicaties zoals het plaatsen van naalden in de aangedane gebieden bij de Sudeckse dystrofie; na zware lichamelijke arbeid, uitputting of honger; en bij angst voor de behandeling; Langdurig cortisonengebruik zoals prednison bij astma patiënten kan acupunctuur ineffectief maken omdat het reactiepatroon van de patiënt wordt geblokkeerd.


Andere soorten behandelingen

Naast klassieke acupunctuur hebben we bij Zentrum ook de volgende soorten behandelingen:
 • Electro acupunctuur
 • Ooracupunctuur/Auricuo
 • Acupresuur/Shiatsu
 • Kinderacupunctuur
 • Moxa behandeling
 • Guasha therapie
 • Dr. Tan Balance Method

Electro acupunctuur

Electro-acupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij een kleine electrische stroom wordt door gegeven tussen acupnctuur naalden.

Samen met de pols- en tong diagnose (klassieke acupunctuur) wat een basis geeft voor het plaatsen van de naaldjes. De naaldjes worden zwak electrisch gestimuleerd. Dit biedt een mogelijkheid tot herstel van de energie balans.

Electro acupunctuur is zeer effectief bij:
 • Pijnklachten.

Ooracupunctuur

Vaak geef ik oor acupunctuur ter ondersteuning van een behandeling. Er worden hele dunne naaldjes gebruikt en soms maak ik gebruik van oorzaadjes die enige tijd blijven zitten. Men kan deze zelf thuis stimuleren zodat het en extra impuls geeft.

Oor acupunctuur kan ingezet worden bij;
 • Stoppen met roken
 • Ondersteuning bij het afvallen
 • Pijnklachten
 • Allergieën en hooikoorts
 • Slaapproblemen
 • Stress klachten

Acupresuur, Shiatsu
 
Shiatsu of Acupressuur is een Japanse drukpunt massage met TCM invloeden, doordat men werkt op Acupunctuur punten. Bij Shiatsu worden duimen, handpalmen en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam.

Shiatsu kan ingezet worden bij:
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn en Migraine
 • Spijsverteringsproblemen
 • Stijfheid
 • Emotionele onevenwichtigheid
 • Frozen schouder

Kinderacupunctuur

Deze vorm van acupunctuur is naaldloos en kindvriendelijk. Het kan bestaan uit een combinatie van acupressuur , Shonisin dat is japanse kind acupunctuur en naaldloze electro –acupunctuur. Vaak hebben kinderen minder behandelingen nodig dan volwassenen, want ze zijn ontvankelijker voor acupunctuur. Ik leer u ook enkele massage technieken, hiermee kan u thuis de behandeling verder ondersteunen.

Kinderacupunctuur kan ingezet worden voor:
 • Pijnbestrijding
 • Spijsverteringsklachten
 • Stemmingsveranderingen
     
Bij het behandelen van kinderen tot 16 jaar heb ik toestemming van beide ouders (of verzorgers/voogd) nodig. Voor kinderen tot 12 jaar dienen beide ouders toestemming te geven, ook als u gescheiden bent. Voor kinderen tussen 12 en 16 jaar beslissen de ouders en het kind samen, waarbij het kind het laatste woord heeft.
Deze toestemming geldt tot het moment dat deze wordt ingetrokken of tot het moment dat de behandeling wordt beëindigd.


Moxabehandeling

Voor sommige behandelingen gebruik ik moxa. Dit is het bijvoet kruid wat ik laat branden zodat er meer naald stimulatie zal zijn wat weer zorgt voor extra energie. Soms maak ik gebruik van een moxa sigaar, deze wordt boven een acupunctuur punt gehouden en zorgt voor een warm en aangenaam gevoel. De moxa therapie beweegt, verwarmt en werkt uitstekend bij Yin symptomen als Koude.

Guasha therapie

Guasha betekent letterlijk het schrappen van ziekten met dalende energie. Ik breng olie aan op de huid, deze wordt vervolgens met een speciale steen of schrapper behandelt.

Daar waar afvalstoffen zich verzamelen kan de huid diep rood tot paars verkleuren. Deze plekken zien er pijnlijk uit maar dat zijn ze niet, en ze verdwijnen spontaan na ongeveer 3 dagen.

Deze therapie brengt onmiddellijk verlichting. Guasha helpt bij vele klachten, ook preventief.

Dr. Tan Balance Method

Dr. Tan Balance Method is zeer effectief voor het behandelen van alle pijnklachten. Deze wereldwijde toegepaste methode is gebaseerd een systematische behandeling van de traditionele acupunctuur.

De zieke meridianen worden behandeld met balancerende meridianen op afstand.
Hierdoor hoef je niet in het pijn gebied zelf te behandelen. Rugpijn wordt bijvoorbeeld behandeld op de hand, en nekpijn op de enkel. Na het aanprikken van de juiste punten ontstaat direct pijn verlichting.

Vaak is er direct resultaat.
Voor blijvend resultaat zal de behandeling een aantal keren herhaald moeten worden.

Dr. Tan Balance Method wordt ingezet bij:
 • Alle soorten pijn.
 • Rug-, nek- en schouderpijn
 • Artrose
 • Hoofdpijn, migraine
 • Allergieën, hooikoorts
 • Tennis elleboog
 • Hielspoor
 • Blessures


Tarieven

Het tarief voor klassieke acupunctuur is € 65,00 per behandeling en voor Dr. Tan vragen wij € 35,00. Om onze administratie te ontlasten worden de consulten contant voldaan of d.m.v. een pin betaling. Verder kunnen prijzen afwijken van standaard tarieven indien andere behandeltijden worden gehanteerd. Dit gaat echter altijd in overleg.

Vragen over vergoedingen?
Bekijk op website van www.zorgwijzer.nl over vergoedingen en raadpleeg het overzicht waar per zorgverzekeraar staat waar u recht op hebt.
Bij een consult/behandeling zal als u een vergoeding wil aanvragen bij uw zorgverzekeraar gevraagd worden naar uw verzekerings nummer.


Contact opnemen

Wij staan uw graag te woord voor al uw vragen en informatie. Ook kunt een vrijblijvend een kort kennismaking gesprek aanvragen. Contact is geheel vrijblijvend, zowel per telefoon als per e-mail. Tevens kunt u contact opnemen om een afspraak te maken voor een consult/behandeling


Waarnemer

Bij ziekte of langdurige afwezigheid zullen onze behandelingen overgenomen worden door Saideh van Noort - Het Blokschip 4, 5247 LG 's-Hertogenbosch - Telefoon 073 521 99 59


Klachten

Wanneer de cliënt ontevreden of een klacht over de behandeling heeft dan dient deze eerst in gesprek te gaan hierover met uw therapeut. De therapeut en de cliënt spannen zich vervolgens beide in om tot een oplossing te komen. Geeft dit niet het gewenste resultaat of is dit door omstandigheden niet mogelijk, dan kan de cliënt zich wenden tot de FAGT en/of tot de onafhankelijke klachtenfunctionaris van Quasir zijn (quasir.nl) conform de wkkgz. Uw therapeut is tevens aangesloten bij een geschillen-instantie (www.zorggeschil.nl)
Beëindiging van de behandeling met wederzijds goedvinden kan te allen tijde geschieden.
Indien de cliënt deze behandelovereenkomst niet langer op prijs stelt of nodig acht, dan kan de cliënt deze eenzijdig beëindigen door dit aan te geven aan uw therapeut.
Uw therapeut is niet aansprakelijk voor beschadiging, diefstal of verlies van persoonlijke bezittingen van de cliënt.


Privacy en praktijkreglement
 
De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de nieuwe Europese privacywet. In onderstaand document kunt u lezen of welke manier en met welk doel wij uw persoonsgegevens verwerk en gebruik.
 
De code van de beroepsvereniging en de WBGO (wet op de geneeskundige behandelovereenkomst) eisen dat ik, als behandelend therapeut een dossier van u aanleg. Hier staan enkele persoonlijke gegevens (zoals naam, geboortedatum, telefoonnummer, e-mail adres) in en enkele medische gegevens, zoals medicatie en behandelingen (die relevant zijn voor de acupunctuur behandeling). Onbevoegden hebben geen toegang tot uw gegevens. Uw therapeut Nian van Berkel is de enige die toegang heeft tot de medische gegevens in uw dossier. Zij heeft hiervoor een wettelijke geheimhoudingsplicht. In de wet op de behandelovereenkomst wordt vereist dat het dossier 20 jaar bewaard blijft. U heeft recht op inzage in uw dossier. Wanneer u wilt dat we geen medisch dossier meer van u bezitten, is formeel de procedure als volg: u ontvangt dit dossier (ter bewaring voor 20 jaar).
 
Alleen met uw expliciete toestemming kan een waarnemer tijdens afwezigheid van uw therapeut uw dossier inzien. Met de waarnemer is een verwerkings-overeenkomst gesloten, ter handhaving van de geheimhoudingsplicht. In plaats hiervan kan de waarnemer de anamnese ook opnieuw uitvoeren zonder gebruik te maken van uw dossier, wat een gebruikelijke gang van zaken is.
 
Persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum, adres, telefoonnumer, e-mail adres zorgverzekering en bijbehorend lidmaatschapnummer worden in de factuur vermeld, die nodig is om vergoeding te krijgen voor de behandeling. De factuur stuur ik u toe per e-mail. Wanneer u dit niet wilt, kan de factuur per post verstuurd worden. De facturen blijven zeven jaar bewaard. De financiële organisatie verricht ik deels zelf, tot de eindbalans. Mijn belasting accountant ontvangt deze eindbalans zonder vermelding van persoonlijke gegevens.
Stationsstraat 69
5281 GB Boxtel
Telefoon 0411 - 686811
zentrum@home.nl
Created with WebSite X5 pro
Terug naar de inhoud